kevyt vegaani

Kun et halua syödä eläinperäistä ruokaa, mutta et voi syödä herkkuja.

Koristeellista ruokaa palmunytimistä

Täytin palmuytimen varren parsa- ja porkkanatikuilla ja leikkasin paloiksi.

Täytin palmuytimen varren parsa-, kurkku- ja porkkanatikuilla ja leikkasin paloiksi.

Ostin brysseliläisestä eko- tai reilun kaupan liikkeestä purkitettuja palmunytimiä. En ollut sellaisia koskaan ennen ostanut ja piti päästä kokeilemaan. Niitä maistaessa minulle vihdoin selvisi, mitä söin vuonna 2000 southamptonilaisessa ravintolassa Iso-Britanniassa. Olen aina arvuutellut, että oliko tilaamani kasvisannoksen rinkulat sittenkin jonkin omituisen merenelävän osia. Niin tuntematon oli niiden koostumus ja maku, etten aiemmin keksinyt, mikä ainesoa oli kyseessä.

Purkillinen palmunytimiä.

Purkillinen palmunytimiä.

Palmunytimien rapsakkaa koostumusta ja makua voisin nyt, kun tiedän mistä on kyse, kuvailla vesikastanjan ja bambun sekoitukseksi. Ehkäpä siinä missä Aasiassa on käytetty bambua ruoissa, on Etelä-Amerikassa käytetty palmunudintä. Kun palmusta on otettu päällimmäiset kuoret ja kuitukerrokset pois, löytyy rapsakka ja syötävä osa, jonka sisällä on vielä pehmeämpi ytimen ydin. Työnsin tuon pehmeämmän osan sisältä pois voidakseni laittaa tilalle varren sisälle raakoja kurkku-, parsa- ja porkkanatikkuja. Leikkasin sitten varren paloiksi ja asettelin lautaselle.

Palmunydin ja sisällä vielä ihan pehmeä "ytimen ydin". Sisin osa muistuttaa koostumukseltaan keitettyä parsaa ja sen ympärillä oleva osa muistuttaa bambua, vesikastanjaa tai raakaa parsaa.

Palmunydin ja sisällä vielä ihan pehmeä ”ytimen ydin”. Sisin osa muistuttaa koostumukseltaan keitettyä parsaa ja sen ympärillä oleva osa muistuttaa bambua, vesikastanjaa tai raakaa parsaa.

Maku oli mieto ja ei mikään mahtava makuelämys, mutta voivat toimia kuriositeettina, koska harva on tällaista maistanut. Niistä saa tehtyä kevyttä ja halutessaan koristeellista naposteltavaa.

Purkitettuja palmunytimiä todennäköisesti saa Suomessa joistain etnisistä ruokakaupoista.

Tässä on pystyssä palmunytimen kovempi osa ja lautasella makaa sen sisältä työnnetty pehmeämpi osa.

Tässä on pystyssä palmunytimen kovempi osa ja lautasella makaa sen sisältä työnnetty pehmeämpi osa.

Näpertelin paljonkin täytettyjä palmunytimiä. Pehmyt osa oli niissä usein siten vinossa, että varsi repesi viimeistään laittaessani vihannestikkuja tilalle sisälle.

Näpertelin paljonkin täytettyjä palmunytimiä. Pehmyt osa oli niissä usein siten vinossa, että varsi repesi viimeistään laittaessani vihannestikkuja tilalle sisälle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Tietoja

This entry was posted on 7.11.2013 by in Reseptit and tagged , , .
%d bloggers like this: