kevyt vegaani

Kun et halua syödä eläinperäistä ruokaa, mutta et voi syödä herkkuja.

Koivuvinokas ja pohjanmesisieni kasvavat puissa ja kannoissa

Koivuvinokkaita kasvamassa kaatuneessa puun rungossa. Vieressä oli vanhan koivun kanto, josta päätelleen kaatunut puu oli koivu ja vahvisti sienen tunnistusta. Mutta jos joku epäilee tätä joksikin muuksi, ilmoitathan!

Koivuvinokkaita kasvamassa kaatuneessa puun rungossa. Mutta jos joku epäilee tätä joksikin muuksi, ilmoitathan! Rusehtavat osat sienissä vasemmalla johtuvat niissä kiinni kasvaneesta sienestä tarttuneesta väristä.

Olen kovasti kyllästynyt Suomeen ja arkeen, mutta onneksi nyt on syksy ja viikonloppuisin pääsee sieneen. Se on harvoja aktiviteetteja, jotka nappaavat. Kivaa on myös opetella uusia sieniä suppilovahveroiden ja kanttarellien seuraksi.

Pohjanmesisienet.

Pohjanmesisienet.

Tänä syksynä olen erityisesti tiirannut puissa ja kannoissa kasvavia sieniä. Kahdesta toisistaan ehkä 10 metrin päässä olevasta kannosta löysin pohjanmesisieniä. Ne näyttivät tutuilta, muistin nähneeni noita hauskan pallopäisen näköisiä sieniä aiemmin kuvissa. Nyt ne kasvoivat ryppäässä (kuten tässä kuvassa). Ne tuoksuivat ihanilta.

Paistetut mesisienet.

Paistetut mesisienet.

Näiden pohjanmesisienten lakin pinnassa oli höytyvää, joka irtosi jonkun verran muovipussissa niitä kuljettaessani. Kotona katsoin netistä ohjeita, joissa suositeltiin mesisienten keittämistä. Leikkasin lakit irti ja jätin puisevat jalat käyttämättä. Lakkeja keitin varmaan 10 minuuttia, koska missään ei tarkemmin neuvottu keittoaikaa. Keittämisen jälkeen sienet olivat aika mauttomia. Paistoin ne pannulla sipulin, mausteiden ja tomaattipyreen kanssa, ihan hyvää tuli. Niiden koostumus oli melko sama kuin paistettujen herkkusienten.

Vertasin  vinokkaitani sienikirjan koivuvinokkaisiin. Kirjan sienet olivat ehkä isompia ja röpelöreunaisempia, mikä hieman epäilyttää.

Vertasin vinokkaitani sienikirjan koivuvinokkaisiin. Kirjan sienet olivat ehkä isompia ja röpelöreunaisempia, mikä hieman epäilyttää.

Toisella sienireissulla tutustuin koivuvinokkaisiin. Ne olivat ihanan valkoisia ja sileitä sieniä, jotka kasvoivat kaatuneen puun rungossa. Vieressä oli vanhan koivun kanto, josta päätelleen kaatunut puu oli koivu ja vahvisti sienen tunnistusta. Ne kyllä muistuttivat myös ainakin liituvinokkaita, joiden ei sanottu sienikirjassani olevan ruokasieniä. Mutta ihan niin hohtavan valkoisia nämä eivät olleet.

Koivuvinokkaat pannulla odottamassa paistamista.

Koivuvinokkaat pannulla odottamassa paistamista.

Keräsin koivuvinokkaiksi arvioimani sienet ja paistoin ne kotona pannulla ruokaöljyn ja suolan kera maistaakseni miltä ne oikein maistuvat. Olivat aika perussienen makuisia. Koska ne ovat littanoita sieniä, saa ne helposti paistettua rapeiksikin.

Muut sienestys- ja sienijuttuni >>

Paistetut koivuvinokkaat.

Paistetut koivuvinokkaat.

Mainokset

2 comments on “Koivuvinokas ja pohjanmesisieni kasvavat puissa ja kannoissa

  1. Nimetön
    30.9.2017

    Korvavinokkaalta näyttää. (Pleurocybella porrigens)

    • Korvavinokas onkin sitten myrkyllinen! Enpä taida enää yrittää kerätä tuommoisia sieniä, liian vaikeaa minulle erottaa toisistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: