kevyt vegaani

Kun et halua syödä eläinperäistä ruokaa, mutta et voi syödä herkkuja.

Kartiohuhtasieniä puulastuissa kasvamassa

Kaksi

Kaksi kaunista kartiohuhtasientä. Suurin osa niistä kasvoi taustalla näkyvänlaisen puuhakkeen päällä, mutta sieniä oli levinnyt myös viereen nurmikolle.

Löysin tänään monta kiloa kartiohuhtasieniä. En suinkaan metsästä, vaan kerrostalon pihaistutusten joukosta. Olen lukenut, että näitä yleensä löytää harvakseltaan, ja viime keväänä löysinkin niitä vain kerran muutaman ja kerran yhden ainoan. Nyt kuitenkin niitä löytyi kaksi muovikassillista.

Kartiohuhtasienet puuhakkeen päällä.

Kartiohuhtasienet puuhakkeen päällä.

Ne kasvoivat kasvipenkeissä, joissa kasvualusta oli puuhaketta. Luin netistä, että tällaiset pensasistutukset ovatkin kartiohuhtasienten tyyppillinen kasvupaikka. Kannattaa siis tiirailla tällaisia puuhakkeisia pensaspenkkejä sienten varalta!

Kartiohuhtasienet voivat kasvaa näinkin piilossa.

Kartiohuhtasienet voivat kasvaa näinkin piilossa.

Yhdeltä talojen asukkaalta sain tietää, että penkit oli istutettu 1–2 vuotta sitten, mutta sieniä ei vielä näkynyt edellisenä keväänä. Kuullostaa samanlaiselta kuin korvasienten kanssa, jotka ilmestyvät esimerkiksi hakkuualueille ja metsäkoneen luomiin uurteisiin vasta parin vuoden päästä. Arvelen kartiohuhtasienten itiöiden tulleen tuon hakkeen ja muun maa-aineksen mukana, mutta voihan olla niin, että niiden itiöitä oli maassa ennestään ja nyt vain tuli otollisen olosuhteet niiden itiöemien eli sienten kasvulle. Luulisi jonkun haluavan innolla tietää kyseisen taloyhtiön maa-aineksen toimittajan, jotta voisi perustaa kartiohuhtasienipellon jonnekin!

Tässä ehkä puolet kartiohuhtasienisaalistani. Niitä jäi vielä pihalle.

Tässä ehkä puolet kartiohuhtasienisaalistani. Niitä jäi vielä pihalle.

Toiselta asukkaalta selvisi myös yksi syy (todennäköisesti tietämättömyyden lisäksi) sille, ettei kukaan muu ollut sieniä kerännyt. Taloissa asui biologi, joka oli arvellut sienten saattavan kasvaa liian lähellä vilkasta liikennettä, jolloin ne saattavat kerätä myrkkyjä.

Ihan vain paistoin kartiohuhtasienet pannulla tilkassa öljyä (parantaa maku ja koostumusta paljon) ja lisäsin ripauksen suolaa ja pippuria.

Ihan vain paistoin kartiohuhtasienet pannulla tilkassa öljyä (parantaa maku ja koostumusta paljon) ja lisäsin ripauksen suolaa ja pippuria.

Tätä olin vähän pelännytkin ja päättänyt tarkistaa netistä asiasta tietoa. Esimerkiksi luonnossa kasvavat herkkusienet keräävät erityisen pahasti epäpuhtauksia ympäristöstä, eikä niitä kannata kaupunkien puistoista siksi kerätä. Aion jatkaa tiedon hankkimista tästä, kuinka pahasti nämä mahtavat myrkkyjä ja raskametalleja kerätä ja siihen asti syödä kartiohuhtasieniä maltillisissa määrin kerrallaan.

Paiston niitä kuitenkin heti pienen pannullisen. Niiden koostumus on aika lihaisa ja isoista yksilöistä saisikin hyvän pihvin kasaamaalla muutaman aukileikatun sienen päällekäin. Eivät ole yhtään niljakkaita ja ovat hieman sitkeitä, mutta silti mureita.

Minua hieman nolotti kerätä toisten kerrostalon pihalta sienet pois. Mutta jotkut sienet olivat alkaneet jo kuivua ja mennä huonoksi, eikä niitä näyttänyt kukaan muu yhtään keränneen, koska kantoja ei näkynyt. Niitä jäi taloyhtiön alueelle vielä, joten jos joku asukki innostui niitä keräämään, niin sinne jäi vielä hyvät maistiaiset.

Lue juttu kartiohuhtasienten löytämisestä keväällä 2012:
Kartiohuhtasienilöytö >>

Mainokset

2 comments on “Kartiohuhtasieniä puulastuissa kasvamassa

  1. Inka
    3.4.2014

    Meidän lähellä kasvaa vain perus karvarouskuja syksyisin, ja niitäkin vain vähän. Tosin joskus on löytynyt pari herkkusientä (syrjäistä metsää, ei ole saasteita) tai känsätuhkeloita, joista tykkään.

    • Herkkusieniä olisi kiva löytää luonnosta. Helsingin Kampissa puiston nurmesta pukkaavina arvelin niitä nähneeni, mutta eipä niitä voinut poimia saatikka syödä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: